Składniki (Porcja na 6 pancake’ów):
Ciasto:
1 duży banan
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki (ł)orkiszowej
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
kilka kropel aromatu migdałowego
trochę mleka (do odpowiedniej gęstości ciasta, tak aby było lejące ale nie jak woda)
Polewa:
3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego
1/3 czekolady mlecznej (roztopić w kąpieli wodnej)
kilka plasterków banana
garść żurawiny
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do wysokiego naczynia i zblendować. Trzy łyżki ciasta wylać na patelnię i smażyć po 2 minuty na jednej stronie. Patelnię przykryć pokrywką aby ciasto z góry się trochę utwardziło.
Gotowe pancake’i wyłożyć na talerz i ozdobić czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej (można dodać trochę mleka aby ją rozrzedzić), oraz pozostałymi składnikami.
Smacznego! 😉
To za mało? masz ochotę na więcej pyszności?
- Czekoladowe ciasto jaglane
- Puszyste muffiny bananowe
- Pancake’i z domowym masłem orzechowym
- Pancake’i z czekoladą i bananami
- Naleśniki z serkiem waniliowym i owocami
