muffiny

Puszyste muffiny bananowe

Kiedy powiedziałam mojej przyjaciółce, że zrobiłam muffiny bananowe i bardzo szybko znikają z talerza, stwierdziła “brzmi mniam, nie dziwię się, że szybko znikają”. Ja właściwie też się nie zdziwiłam, bo sama zjadłam trzy w niedługim czasie po upieczeniu. Przepis, który mam dla Was na dzisiaj jest prosty, a muffiny szybkie w przygotowaniu. Nie lubię wydziwiać. Tej zasady trzymam się w życiu i na talerzu.

Składniki

  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 125 ml oleju
  • cynamon do smaku

SpoSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki zblendować na gęstą masę. Następnie należy je jeszcze zmiksować żeby wszystko się dobrze wymieszało. Ciasto nakładać łyżką do foremek. Dwie łyżki ciasta na jedną średnią foremkę w zupełności wystarczą. Muffiny piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (u nas wystarczyło 18).

Smacznego!

muffiny

 

muffiny to za mało? Masz ochotę na więcej Pyszności?

 

Perfekcyjna nieperfekcjonistka przyglądająca się światu z pozycji niezupełnie bezstronnego obserwatora. Nierzadko z zacięciem satyrycznym. Miłośniczka prostoty i poszukiwaczka piękna w (nie)zwykłej codzienności.