Czekoladowe ciasto jaglane

A na dzisiaj mamy coś dla miłośników zdrowych smakołyków. 😋 Ciasto jaglane cieszy się coraz większym uznaniem. Nie może wśród nich zabraknąć brownie. 🎂 Nasze zrobiłam w sobotę i cóż… przetrwało do poniedziałku. O czymś to świadczy, dlatego przekazuję Wam przepis. 🙃

Składniki

1 szkl. kaszy jaglanej
2 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
4 łyżki prawdziwego (niesłodzonego) kakao
3/4 szkl. mleka
2/3 szkl. posiekanych orzechów, migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1.  Szklankę kaszy jaglanej zagotować w 2 szklankach wody, gotować przez 7-10 minut, bez mieszania. Następnie odstawić zagotowaną kaszę na 10 minut, zostawić pod przykryciem aby wchłonęła całą wodę.
  2. W czasie gotowania kaszy można zblendować lub posiekać migdały i orzechy, których chcemy użyć do ciasta.
  3. W 3/4 szklanki mleka rozmieszać 4 łyżki kakao, a następnie przelać je do garnuszka z kaszą, dokładnie rozmieszać.
  4. Do miski wsypać 2/3 szklanki posiekanych orzechów, migdałów. Dodać 1/2 szklanki cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, dodać kaszę. Powstałą masę bardzo dokładnie rozmieszać, jeżeli jest zbyt gęsta można dolać jeszcze trochę mleka.
  5. Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni, około 40-50 minut. Jeżeli wierzch ciasta jest spękany (i wyglądem przypomina spękaną ziemię) prawdopodobnie nadaje się ono do wyjęcia z piekarnika. Jest to mokre ciasto, dlatego czas zależy w tym wypadku od indywidualnych preferencji.

Smacznego!

Masz ochotę na więcej pyszności?

 

Perfekcyjna nieperfekcjonistka przyglądająca się światu z pozycji niezupełnie bezstronnego obserwatora. Nierzadko z zacięciem satyrycznym. Miłośniczka prostoty i poszukiwaczka piękna w (nie)zwykłej codzienności.